Çiçekli bitkilerde tohum ve meyve oluşumu için tozlanmaya bağlı olarak döllenme olayının gerçekleşmesi zorunludur.
Bu çerçevede bitkilerle arılar arasında milyonlarca yıl öncesine dayanan büyük bir işbirliği gerçekleşmiştir.
Çiçekler arıları cezbetmek için nektar salgılama şekil, renk, koku gibi, arılar ise polen toplama ve transferini kolaylaştıracak vücut ve kıl yapısı oluşturmuşlardır.
Bal arıları ile sağlanan tozlanmadan hem ürün miktarı hem de ürün kalitesi yönünden büyük fayda sağladığı ispatlanan bazı bitki türleri:
Elma, Badem, Kayısı, Kiraz, Şeftali, Armut, Erik, Portakal, Mandalin, Çilek, Avakado, Kahve, Kivi, Üzüm, Mamgo, Kestane, Pamuk, Ayçiçeği, Fasulye, Aspir, Korunga, Fiğ, Kolza, Yonca, Soya, Buğday, Kavun, Karpuz, Lahana, Karnıbahar, Kuşkonmaz, Şalgam, Havuç, Dereotu, Patlıcan, Kabak, Sağan, Kırmızı Biber olarak sıralanabilir.
Ayrıca; Akasya, Anason, Enginar, Bezelye, Şeker Pancarı, Bazı Patates türleri, Turuçgiller, Kereviz, Hindiba, Kakao Hurma, İncir, Okaliptüs, Yer Fıstığı, Kendir, Marul, Lüpen, Mercanköşk, Nane, Bamya, Pırasa, Maydanoz, Turp, Ayva, Susam, Tütün, Domates'i de ekleyebiliriz.
Bu çerçevede bitkilerle arılar arasında milyonlarca yıl öncesine dayanan büyük bir işbirliği gerçekleşmiştir.
Çiçekler arıları cezbetmek için nektar salgılama şekil, renk, koku gibi, arılar ise polen toplama ve transferini kolaylaştıracak vücut ve kıl yapısı oluşturmuşlardır.
Bal arıları ile sağlanan tozlanmadan hem ürün miktarı hem de ürün kalitesi yönünden büyük fayda sağladığı ispatlanan bazı bitki türleri:
Elma, Badem, Kayısı, Kiraz, Şeftali, Armut, Erik, Portakal, Mandalin, Çilek, Avakado, Kahve, Kivi, Üzüm, Mamgo, Kestane, Pamuk, Ayçiçeği, Fasulye, Aspir, Korunga, Fiğ, Kolza, Yonca, Soya, Buğday, Kavun, Karpuz, Lahana, Karnıbahar, Kuşkonmaz, Şalgam, Havuç, Dereotu, Patlıcan, Kabak, Sağan, Kırmızı Biber olarak sıralanabilir.
Ayrıca; Akasya, Anason, Enginar, Bezelye, Şeker Pancarı, Bazı Patates türleri, Turuçgiller, Kereviz, Hindiba, Kakao Hurma, İncir, Okaliptüs, Yer Fıstığı, Kendir, Marul, Lüpen, Mercanköşk, Nane, Bamya, Pırasa, Maydanoz, Turp, Ayva, Susam, Tütün, Domates'i de ekleyebiliriz.